Musearm, tennisalbue og datanakke

Disse lidelsene er belastningsskader som ofte oppstår ved intensiv, langvarig og feil bruk av datamaskin. Yrkesgrupper som bruker skuldrene mye i arbeidssammenheng uten å for den del sitte ved en datamaskin er også utsatte.

Musearm og tennisalbue

Musearm er eMusearm450x300n fellesbetegnelse på en mengde ulike muskel-og skjelettplager i armer og hender som følge av bruk av datamus, peking på styreflater og generell bruk av tastatur. Musearm kan være senebetennelse i underarmen eller skulderen, og er i bunn og grunn det samme som tennisalbue. Det vil si at mange repetitive, like bevegelser fører til overbelastning av sener og ledd.

Ved musearm har man ofte vondt i underarmen og håndleddet, mens ved tennisalbue har man smerter på ytre side av albuen. Smertene stråler ofte nedover i armene.

Dersom dette ikke tas tak i med en gang, kan smertene bli kroniske. Da vil man ikke bare oppleve smerter når man sitter ved en datamaskin, men også når man utfører dagligdagse gjøremål som å åpne dører og å hilse.

Datanakke og betennelse i skulderen

Datanakke er også en folkelig samlebetegnelse på ulike plager som ofte er forbundet med å stirre på en skjerm i samme stilling over lang tid. Nakkemuskulaturen jobber hardt for å stabilisere hodet og skuldrene når man arbeider på en datamaskin. For å begrense nakkesmertene er det viktig å ha støtte for armene når man jobber, slik at ikke nakkemusklene overbelastes.

Senebetennelse i skulderen hører også inn under betegnelsen “datanakke”, selv om det ikke bare er skjermarbeid som fører til denne lidelsen. Yrkesgrupper som er i faresonen for å overbelaste skuldrene er blant annet tannleger og rengjøringspersonale. Skuldersmertene blir verre ved bevegelse, og det medfører smerte å løfte armen utover eller over hodet.

I de aller fleste tilfeller kan disse plagene behandles manuelt eller ved operasjon, men i meget sjeldne tilfeller kan utvikling av kroniske smerter føre til at man må omskoleres, eller blir ufør.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *