Kiropraktikk som behandlingsmetode

Kiropraktikk er en form for alternativ medisin som behandler problemområder i det muskulær-skeletale systemet, med spesielt fokus på ryggraden.

Kiropraktikkens premiss er at biomekaniske feilfunksjoner har en negativ effekt på nervesystemet, og dermed den generelle helsetilstanden.

En kiropraktor diagnostiserer og behandler låsninger i bevegelsesapparatet ved hjelp av blant annet palpasjon (undersøkelser med hendene) og manipulasjon.

Kiropraktikkens historie og bakgrunn

Kiropraktikken ble utviklet i UGrastonTechnique_shoulder-treatSA av Daniel David Palmer som åpnet den første kiropraktorskolen i 1898. Hans teori var blant annet at såkalte subluksasjoner i ryggraden er ansvarlig for 95% av alle sykdommer.

Behandlingsmetoden har alltid vært kontroversiell siden den ikke samsvarer med moderne medisin, og dessuten inneholder elementer som subluksasjoner som ikke har noe vitenskapelig støtte.

Hvordan undersøkelsen foregår

Først vil kiropraktoren be pasienten gå gjennom hele sykehistorien, en såkalt anamnese. Deretter analyseres kroppsholdning, kroppsbygning og muskulatur. Feilfunksjoner i ledd og muskulatur lokaliseres.

Alle ledd i ryggsøylen, nakken og bekkenet undersøkes med en spesiell palpasjonsteknikk for å kunne oppdage leddlåsninger. På denne måten kan en også finne betente sener og muskelfester. I tillegg kan det være nødvendig å ta røntgenbilder for å få et helhetsbilde.

Subluksasjon og behandling

Kiropraktikkens hovedsakelige behandlingsmetode er manuellterapi – manipulasjon av ryggsøylen, ledd og mykdeler som muskler. Spesielt fokus legges på subluksasjoner.

Tradisjonell kiropraktikk mener at subluksasjoner i ryggsøylen skaper irritasjon på nervene, og fører til låsninger i ledd. Man mener at subluksasjon forårsaker smerte, stivhet, betennelse og nedsatte motoriske funksjoner.

Behandlingen går ut på å korrigere denne subluksasjonen ved spesifikke håndgrep. Det behøves flere konsultasjoner over tid for å stabilisere ryggsøylen.

Hva kan behandles?

En kiropraktor kan blant annet behandle arm- og skuldersmerter, hodepine, isjas, korsrygg- og nakkesmerter.

For å oppnå best resultat bør pasienten sørge for å hvile tilstrekkelig, holde seg i bevegelse, sørge for optimale søvnposisjoner, begrense løfting og endre kosthold dersom det består av mye hvitt mel og sukker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *