Karpal -tunnel -syndrom

Karpal-tunnel kan være svært smertefullt, og skyldes vev-irritasjon, som følge av press på median-nerven i håndleddet. Denne nerven kontrollerer bevegelse og følsomhet i nesten alle fingrene (unntaket er lillefingeren).

Lidelsen har fått sitt navn fra karpal-tunnelen i underarmen – tunnelen rommer muskler, nerver og blodårer. Det er altså press på nerven på grunn av f.eks. opphovning i tunnelen som fører til smerter.

Smertene oppleves i hånden mot tommel, peke- og langfinger. Nummenhet og stikkende smerte er vanlige symptomer. De som oftest rammes er middelaldrende kvinner, gravide, samt yrkesgrupper som frisører og servitører.

 Årsaker til karpal tunnel- syndrom

  • Mange repetitive håndbevegelser, spesielt med vristen vendt nedover
  • Sykdommer som hypotyroidisme, reumatisk artritt og diabetes
  • Graviditet

 Hva kan man gjøre selv?

Ved milde smerter kan man ofte selv gjøre veldig mye for å bli kvitt smertene. Hvile vristen mellom ulike aktiviteter, legge is på området i 15 til 20 minutter, og å ha på en arm-skinne om natten er alle gode selvhjelp-metoder.

Smertene kan også forsvinprinc_rm_photo_of_thumb_atrophyne midlertidig ved injeksjoner av cortisone i det betente området, men dette reparerer ikke de bakenforliggende årsakene. For å få bukt med problemet kan det være nødvendig å gå til kiropraktor.

Kiropraktisk behandling

Mediannerven i underarmen går videre gjennom skulderen, halsen, og helt til ryggmargen. Derfor kan kiropraktisk behandling, som utgår fra ryggraden, kunne hjelpe på tilstanden.

Gjennom bein i det nedre nakkeområdet er mediannerven koblet til ryggmargen. Kiropraktoren analyserer nakkeområdet, og forsøker ved hjelp av ulike teknikker å øke plassen til muskler, blodårer, sener og nerver gjennom karpal-tunnelen.

Teknikker som blir benyttet omfatter å kjøle ned området, ultralyd, elektronisk stimulering og iblant også laserterapi. Presset på nerven, og dermed også smertene, skal da forsvinne.

Andre behandlinger

Særlig alvorlige tilfeller der man ikke lenger kan arbeide pga smerter kan behøve operasjon. Dette tar ca 20 minutter og krever kun lokalbedøvelse. Under operasjonen spaltes karpal-tunnelen. Man regner med at det tar opp mot et halvt år før plagene forsvinner helt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *