Akupunktur mot muskelsmerter

Akupunktur sørger for en smertestillende effekt ved å aktivere kroppens produksjon av endorfiner. Dette er kroppens eget smertestillende. Effekten kan opprettholdes over tid dersom behandlingene gjennomføres regelmessig.

Historie

Akupunktur er en del av den640px-Cosmetic_Acupuncture_Treatment_session tradisjonelle, kinesiske medisin. Man tror at behandlingsmetoden kan være så mye som 4000 år gammel, men dagens moderne akupunkturteknikk baserer seg på en serie skrifter som ble nedtegnet mellom 300 til 100 f.Kr.

Akupunkturen kom til Europa på 1400-tallet via jesuittmunker, og i begynnelsen av 1800-tallet ble de første vitenskapelige forskningsrapporter om emnet publisert i Storbritannia.

Akupunkturmiljøet som finnes i Norge i dag, begynte å ta form etter at flere legegrupper dro på studiebesøk til Kina på begynnelsen av 1970-tallet.

Teknikk

Behandlingsmetoden går ut på å stikke nåler i spesielle behandlingspunkter på kroppen, kalt akupunkturpunkter. Det finnes ca 2000 punkter på kroppen som kan aktiveres. Nålene skal stikkes inn i korrekt dybde og retning, og skal bli stående i 20 til 40 minutter per behandling.

Nålene kan stå urørt, bli varmet opp eller stimuleres elektrisk for å oppnå de effekter man ønsker. I henhold til tankegangen i tradisjonell kinesisk medisin påvirker akupunktur energibalansen (qi) i kroppen via såkalte meridianer. Den endrede energibalansen skal så kunne kurere sykdom og smerte. Nålene settes i bestemte mønstre som er forskjellig avhengig av hvilke typer plager som behandles.

Akupunktur mot muskelsmerter

Intermuskulær stimulering brukes ved overbelastning i muskulaturen. Nålene går inn i musklene og treffer krampene som finnes i de berørte områdene. Da lades spenningen ut, og musklene kan slappe av igjen.

Effekt

Akupunktur har muskelavspennende effekt, og virker smertestillende ved de fleste muskel-og leddplager. Senebetennelser kan også lindres ved akupunktur. Studier har allikevel vist at det er liten forskjell på opplevd smerteminskning ved behandling med tradisjonell akupunktur, og med placebo.

Ved langvarige muskelsmerter kan det være nødvendig med vedlikeholdsbehandlinger, med lengre opphold enn vanlig mellom hver behandling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *